Kapot apparaat: vervangen of repareren?

U heeft een apparaat dat kapot is of al erg oud. Moet u het dan vervangen of niet? Voor het milieu is het meestal het beste om zo lang mogelijk met uw spullen te doen. Maar voor zeer onzuinige apparaten geldt dat dan weer niet.

man repareert vaatwasser in gele keuken

Er zijn namelijk twee dingen die een rol spelen. Allereerst: hoeveel energie en grondstoffen kost het om een nieuw apparaat te maken? En ten tweede: hoeveel zuiniger is dat nieuw apparaat?

Smartphones, tablets en computers
Bij smartphones, tablets en computers is repareren altijd de beste oplossing. Er zijn zeldzame grondstoffen nodig om ze te maken en het productieproces kost ook nog eens veel energie. Laat een kapotte computer of smartphone daarom bij voorkeur repareren.

Is de batterij bijna 'op'? Dan kan deze vrijwel altijd worden vervangen. Heeft uw computer te weinig (werk)geheugen? Meestal is het eenvoudig om dit uit te breiden.

Koelkast en vriezer
Het stroomverbruik van koelkasten en vriezers is in de afgelopen vijftien jaar flink gedaald door beter isolatie en nieuwe technieken. Daardoor hangt het van de leeftijd af wat de beste keuze is. Een jong, energiezuinig apparaat laat u bij voorkeur repareren, een ouder apparaat kunt u beter vervangen.

Wasdroger
Voor een wasdroger geldt in principe hetzelfde. Moderne warmtepompdrogers zijn veel energiezuiniger dan afvoer- en condensdrogers én het kost relatief weinig energie om ze te maken.

Brand voorkomen

Wasdrogers zijn de grootste veroorzakers van woningbrand. Dit heeft voornamelijk te maken met de warmte in combinatie met opgehoopt stof. We hebben een paar tips voor u om het risico op brand zo klein mogelijk te houden:

  • Maak het filter na elke droogbeurt schoon.
  • Maak de condensor regelmatig schoon.
  • Zorg ervoor dat de droger vrij staat zodat deze zijn warmte kwijt kan.
  • Blijf thuis als de droger aan staat en zet 'm uit als u echt weg moet.

Plaats ook een rookmelder in de buurt van de droger. Mocht het toch mis gaan, dan wordt u snel gewaarschuwd.

Vaatwassers en wasmachines
Vaatwassers en wasmachines zijn niet zo heel veel zuiniger geworden in de afgelopen tijd. Repareren is daarom vaak de beste keuze. Datzelfde geldt voor stofzuigers en keukenapparatuur zoals koffiemachines, mixers en elektrische ovens.

Inspiratie
Heeft u de smaak te pakken gekregen of wilt u meer weten over duurzaam leven? Kijk dan eens op de website van Milieu Centraal voor meer inspiratie!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.